SZENTIRMAI ATTILA HONLAPJA

Beosztás: Emeritus egyetemi tanár

Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar

Biomérnöki Tanszék

Postacím: H-4010 Debrecen Pf: 64

Iroda: 4032 Debrecen Egyetem-tér 1. Kémia épület D-210

Telefon: (52) 512-900/22730 telefax: (52) 533-677

Drótposta: szentirmai@tigris.unideb.hu

Switch to English

Oktatási tevékenysége: Az általános és az ipari mikrobiológia fõkollégium elõadója. Ezen belül a környezetünk mikroflóráján kívül az ősbaktériumok, a fágok, valamint az ipari szempontból fontos mikrobiológiai eljárásokban szerepet nyert mikroszervezetek is tárgyalásra kerülnek. A Biotechnológusok számára a Primer és Szekunder metabolitok képződésével foglalkozó főkollégiumok előadója. Választható tárgyként pedig a Biotechnológia legújabb eredményeit ismerteti.

Tudományos tevékenysége: Elõszeretettel foglalkozik a mikrobiális fiziológia alap-jelenségeivel, az ipari gyakorlatban használt eljárások biológiai, élettani és genetikai hátterével. Gyakorlati jelentõsége szempontjából kiemelten fontosnak tartja a szabályozási mechanizmusok összehangolt működésének felderítését, megismerését. Tudományos közleményeinek száma: 90 referált tudományos közlemény (Impakt faktor 190 felett). Szabadalmak száma: 26 Egyetemi jegyzetet írt: A mikrobiológia alapjai; Az ipari mikrobiológia (Primer és szekunder metabolitok előállítása); Antibiotikumok kémiája és biológiája; A biotranszformáció; A bakteriofágok; A biotechnológia lújabb eredményei címmel lefedett szakterületen

Közéleti tevékenység: Magyar Biokémikusok Egyesülete vezetőségi tagja. Magyar Mikrobiológusok Társasága vezetőségi tagja. Society of Industrial Microbiology tagja (USA) – New York Academy of Sciences választott tagja. Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Professzorok Világtanácsa tagja.

Személyes információk: Szakterületén kívül érdekli a természet, a történelem, a tudomány és a művészet fejlődése, természetfilozófiai kérdések. Oktatáspolitikai problémákon kívül a nevelés szerepe, a nevelhetőség kérdése foglalkoztatja. Életének hetvenkilencedik évében életének értelmét tanítványainak szakmai sikerét segítő, és unokáinak Dániel (17) Ádám (16) Balázs (15) Bálint (9) szellemi és testi fejlődését szolgáló tevékenységében látja.

Kapcsolódó WEB-lapok

Curriculum vitae
Publikációk

Írások: